СПІВЛАСНИКИ: ЖИТИ ЧИ НЕ ЖИТИ!?

Ми - команда експертів широкого спектру, яких об’єднує багаторічний досвід, повага до закону та прагнення захищати постраждалих, а не задовольняти інтереси злодіїв.

Конфлікти пов’язані з співжиттям співвласників в одній квартирі є одними з найрозповсюдженіших. Що робити коли спільне проживання вже неможливе в силу незручностей, принциповості та давніх обід? Варіантів достатньо:

Несудові:

  1. Погодити порядок користування спільною квартирою в договорі. Інколи неможливо в силу спільної неприязні або особливостей плану квартири.
  2. Здійснити продаж частки в квартирі іншому співвласнику, в тому числі можливий варіанти продажу/дарування з умовою збереження права на проживання в даній квартирі. Прийнятно, якщо один співвласник бажає мати 100% квартири у власності, а іншому важливе користування всією квартирою довічно чи якийсь час.
  3. Здійснити продаж квартири з поділом доходу пропорційно часткам у власності квартири.
  4. Здавати в оренду квартиру третім особам, з поділом орендної плати пропорційно часткам у власності. Якщо є бажання зберегти власність і водночас щодня не перебувати в стресі і конфлікті, краще орендувати однокімнатну квартиру в рахунок отриманого доходу від здачі старої квартири з невеликою доплатою.
  5. Здавати в оренду за плату власної частки в квартирі іншому співвласнику.
  6. Укласти договір про виділ частки у натурі. Важливо, щоб була відповідна архітектурна можливість для цього.

Судові:

  1. Позов про визначення порядку користування жилою площею. Зазвичай це можливо, якщо площа окремої кімнати відповідає розміру частки у власності квартири. Наприклад: ваша частка 1/3 від квартири, квартира площею 70 кв. м., жилі кімнати 15 і 30 кв. м. (непрохідні), Відповідно суд може виділити в користування власнику 1\3 частини квартири житлову кімнату площею 15 кв.м., В загальному користуванні залишити коридор, кухню, ванну кімнату тощо.
  2. Позов про виділ частки у натурі. Зазвичай даний варіант прийнятний у випадку спільної власності домоволодіння, але з квартирою це теж можливо. Важливо: розділ необхідно провести так, щоб не обмежувати права нікого із співвласників.
  3. Позов про припинення права на частку у спільному майні. Важливо частка має бути незначною і не може бути виділена у натурі, річ є неподільною, спільне володіння і користування майном є неможливим, таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім`ї, вартість частки має бути внесена Позивачем попередньо на депозитний рахунок суду.

Стосунки між співмешканцями – вічна проблема, але рішення завжди можливе. Перелік рішень даної проблеми не обмежуються зазначеними в даній статті варіантами, кожен випадок є індивідуальним. Дім має бути тим місцем де ми відпочиваємо і набираємось сил, а не по життєвому конфлікту, звертайтесь до АО “РІ ГРУП” і ми знайдемо, втілимо прийнятне, ефективне рішення з врахуванням не тільки юридичних тонкощів, але і психологічних моментів та історії конфлікту.

Звернутись за консультацією з цих та інших юридичних питань ви можете:

Сайт: https://www.revealinginformation.com.ua/

Адреса: м. Київ, вул. Дегтярівська, 25а, корпус Л

E-mail: rigroup@revealinginformation.com.ua

Телефони: +38095 868 35 90 +38067 868 36 90