Модернізація світового автопрому, новітні технології та заміна двигуна внутрішнього згорання

Ми - команда експертів широкого спектру, яких об’єднує багаторічний досвід, повага до закону та прагнення захищати постраждалих, а не задовольняти інтереси злодіїв.

Модернізація світового автопрому, новітні технології та заміна двигуна внутрішнього згорання в автомобілях на двигуни з рушійною силою від акумуляторних батарей, не тільки змінили вподобання автолюбителів Планети, а й кардинально вплинули на ринок вживаних автомобілів в Україні.

Так, близько трьох років назад популярними в нашій Державі стали недорогі автомобілі з Європейських країн та США.

Ті, хто стикався з купівлею транспортних засобів на іноземній реєстрації знає, що спокуслива ціна – чи не єдиний фактор, який змушує йти на ризик заради довгоочікуваної мрії.

Щасливі власники автомобілів на іноземній реєстрації змушені проходити цілий ряд процедур і регламентів, спрямованих на розмитнення їхнього автомобіля й постановку його на облік. Одним із обов’язкових елементів реєстрації транспортних засобів, ввезених з-за кордону є сертифікація відповідності.

Відповідно до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 р. № 1388, пункт 10, перша державна реєстрація транспортних засобів, що перебували в експлуатації та ввезені на митну територію України з метою вільного обігу, проводиться за умови відповідності конструкції і технічного стану даної марки (моделі) транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, обов’язковим вимогам правил, нормативів і стандартів України, що підтверджується сертифікатом відповідності або свідоцтвом про визнання іноземного сертифіката, копію яких власники подають до сервісного центру МВС.

15.05.2020, до юридичної компанії Revealing Information звернувся клієнт, який в одному з Сервісних центрів МВС м. Києва намагався поставити на облік автомобіль, пригнаний зі Сполучених Штатів Америки.

Під час перевірки документів, реєстратор виявив підроблений сертифікат відповідності й автомобіль та його власник були доставлені до Оболонського УП ГУНП в м. Києві. За даним фактом було відкрито кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 1, 4 ст. 358 КК України – підроблення і використання завідомо підробленого документа.

В справу негайно вступили адвокати Revealing Information, які встановили, що сертифікат відповідності дійсно має ознаки підробки, оскільки не відповідає встановленому Державному зразку, затвердженому Постановою Кабінету міністрів України. В свою чергу, завдяки професійним діям захисників, автомобіль було відразу повернуто законному володарю, а осіб, які нажились коштами в сумі 5 500 грн. наразі розшукує поліція й найближчим часом вони понесуть кримінальну відповідальність.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2011 р. № 738 «Деякі питання сертифікації транспортних засобів, їх частин на обладнання», сертифікат відповідності видається:– виробником або його уповноваженим представником — резидентом України, на кожний транспортний засіб, тип якого відповідає вимогам єдиних технічних приписів, що підтверджується  сертифікатом типу транспортного засобу;

– уповноваженими органами або визначеними Міністерством інфраструктури України органами із сертифікації, акредитованими відповідно до законодавства, на кожний новий транспортний засіб, який відповідає вимогам єдиних технічних приписів, але відповідність типу якого не підтверджена сертифікатом типу транспортного засобу, а також на той, що був у користуванні.

Форми сертифікатів типу та сертифікатів відповідності затверджені додатками 6 та 9 до Порядку затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання, затвердженого наказом Мінінфраструктури України від 17.08.2012 р. № 521, що зареєстрований в Міністерстві юстиції 14.09.2012 р. за № 1586/21898.

Revealing Information закликає власників вживаних автомобілів з іноземних країн вкрай відповідально ставитись до процедури розмитнення та постановки на облік своїх автомобілів, обираючи лише перевірених дилерів, а також підприємців, що провадять діяльність з сертифікації.